Veckans boktips: När vi blundar

I denna harmoniska och fantasifulla bilderbok får vi ta del av härliga rim som handlar om vad som kan hända när vi blundar och sjunker in i våra drömmar. Häng med när vi berättar mer om denna underbara bok!

När vi blundar

Kort fakta om boken 

  • Skriven av Lotta Olsson och Olof Landström.
  • Illustrationer av Olof Landström.
  • Utgiven år 2018.
  • Förlag: Lilla Piratförlaget.
  • Antal sidor: 32 stycken.
  • Passar barn i åldern 3–6 år.

Handling 

När vi blundar och somnar in flyr vi från vardagen och överlämnar oss själva till drömmarnas värld. En värld där allt kan hända. En värld bortom den vakna verkligenheten. En värld där det går att uträtta och uppleva så mycket mer. Att resa mellan dåtid och framtid.

Det är just detta som vi får uppleva i denna fantastiska bok – drömmarnas värld. Här är ingenting omöjligt och vi får träffa alla möjliga typer. Till en början får vi bekanta oss med en äldre dam. En sån där dam som nästan inte längre finns. En karaktär med ett intressant förflutet.

Damen har grått lockigt hår och är klädd i kjol och kofta, samt mysiga strumpor och tofflor. Hon har precis kokat sig en kopp kaffe och slagit sig till ro framför teven. I knät vilar hennes snälla katt. Det tar inte länge innan de båda två blundar och somnar in.

Snart drömmer dem sig bort och hamnar i drömmarnas värld. Här får de träffa allt ifrån sagolika ägg- och däggdjur till fantasifulla växter. Det mest är färgglatt och mer intensivt. Sådär som bara drömmarnas värld kan vara.

Språk och illustrationer

De fantastiska rimverserna gör boken till en fröjd att läsa, samtidigt som de poetiska tankarna gör att man verkligen får en tankeställare. Någonting att fundera över och diskutera tillsammans. Detta i kombination med de finurliga bilderna som både fångar radernas brus men också talar sin egna historia, gör denna bok till ett riktigt mästerverk som måste läsas!

Recensioner av När vi blundar 

”En genial skapelseberättelse med poetisk analys och briljanta bildlösningar.”

Dagens Nyheter

”En bilderbok att vila i, upptäcka ordens och naturens rikedom i, och drömma sig bort genom. Så övertygande och bra kan det bli när bild och text utmanar och finner varann.”

Susanna Ekström, Opsis Barnkultur

”Olssons rytmiska fyrradiga verser är stillsamma och filosofiska funderingar om allt som vi kan uppleva medan vi sover. Det är ganska abstrakta tankar som kan ge upphov till samtal mellan barn och vuxna. Olof Landström konkretiserar och gör texten mer lättillgänglig med sina vänligt småfinurliga bilder.”

Anne-Marie Karlsson, BTJ

Beställ kostnadsfria barnböcker 

Läsning främjar barnens lärande och kreativitet. Det är någonting som är centralt för deras utveckling. Om du och ditt barn vill läsa fler böcker som är lika tänkvärda och bra som När vi blundar, kan du med fördel beställa hem något av våra kostnadsfria bokpaket.

Du väljer enkelt det bokpaket som passar ditt barns ålder – 0-3 år, 3-6 år, 6-9 år eller 9-12 år – och sedan är det bara att vänta tills ditt bokpaket dyker upp i brevlådan. Smart, enkelt och smidigt!

Glöm inte heller att läsa våra tidigare artiklar där vi tipsar och recenserar fler spännande barnböcker som passar barn i alla åldrar.

2018-12-13T09:26:18+00:00