Veckans boktips: Olle och Bolle är bröder

Att ha småsyskon är för det mesta roligt. Man har alltid en kamrat som är redo att leka lekar och spela spel. Ibland kan det däremot vara mindre roligt med småsyskon. Det kan till och med vara riktigt jobbigt. Något som vi får ta del av i denna härliga bok med hög igenkänningsfaktor!

Olle och Bolle är bröder

Kort fakta om boken 

  • Skriven av Charlotta Lannebo och Ellen Ekman.
  • Illustrationer av Ellen Ekman.
  • Ingår i serien Olle och Bolle.
  • Utgiven år 2017.
  • Förlag: Rabén Sjögren.
  • Antal sidor: 32 stycken.

Handling

I denna härliga bok får vi träffa två bröder som heter Olle och Bolle. Större delen av tiden är dem sams och trivs bra i varandras sällskap. I och med att Olle är den äldre av dem två får han däremot göra en hel del saker som Bolle inte får. Exempelvis leka med smålego, bygga tågförbindelser och järnvägsknutar. Han får även vara med och baka och stå på pallen alldeles själv.

Just denna dag vill Olle också göra alla dessa saker. Något som skapar en jättejobbig situation eftersom lilla Bolle också vill vara med och göra samma saker som sin storebror. Det får han däremot inte. Han är för liten för det ännu.

Som du säkerligen förstår – och troligtvis känner igen dig i som småbarnsförälder – skapar detta en hel del stök och bråk mellan de två bröderna. Situationen är däremot inte bara jobbig för Olle och Bolle. Den är också väldigt påfrestande och stressig för deras mamma som försöker tillfredsställa båda två. Något som är lättare sagt än gjort med två viljestarka barn.

Sammanfattningsvis är detta en bok som såväl syskon som föräldrar kommer att känna igen sig i.

Illustrationer och språk

Trots att detta är Charlotta Lannebos och Ellen Ekmans första bok tillsammans, har dem lyckats pricka helt rätt vad gäller både illustrationer och språk. Charlottas målande ord återger tonläge och bråk på pricken. Varefter Ellens fantastiska illustrationer bidrar med helt rätt kroppsspråk och känsla. Ett minst sagt lyckat samarbete!

Beställ kostnadsfria barnböcker

Läsning främjar barnens lärande och kreativitet. Det är någonting som är centralt för deras utveckling. Om du och ditt barn vill läsa fler böcker som är lika härliga som Olle och Bolle är bröder, kan du med fördel beställa hem något av våra kostnadsfria bokpaket.

Du väljer enkelt det bokpaket som passar ditt barns ålder – 0-3 år, 3-6 år, 6-9 år eller 9-12 år – och sedan är det bara att vänta tills ditt bokpaket dyker upp i brevlådan. Smart, enkelt och smidigt!

Glöm inte heller att läsa våra tidigare artiklar där vi tipsar och recenserar fler spännande barnböcker som passar barn i alla åldrar.

2019-01-02T13:18:34+00:00