Under mattan – en finurlig barnbok 

I denna härliga bilderbok får vi följa ett barn som får lära sig om varför man inte ska skjuta upp jobbiga och tråkiga saker till senare. Det blir en både rolig och finurlig skildring som också öppnar upp för betydande diskussioner där hemma.

Under mattan

Kort fakta om boken

  • Skriven av Sara Lövestam och Per Gustavsson.
  • Illustrationer av Per Gustavsson.
  • Utgiven år 2018.
  • Förlag: Lilla Piratförlaget.
  • Antal sidor: 26 stycken.
  • Passar barn i åldern 3–6 år.

Handling

De flesta av oss är familjära med uttrycket ”att soppa saker under matten”. Med andra ord att man skjuter jobbiga och/eller tråkiga saker framför sig. I denna bok får vi följa med ett barn som får lära sig om varför man inte ska göra detta. Det blir en både bokstavlig och indirekt skildring.

Det hela började med att ett monster satt på köksbänken. Pappan blir trött på monstret och stoppar in det under mattan. Bara sådär. Utan att säga någonting. Än så länge är det bara monstret som finns under mattan, så det syns inte så mycket. Bara en liten bula tyder på att det ligger där.

Men varför ska det göra det? Undrade barnet. Pappa ger dock inget svar på frågan. Han bara låter monstret vara. Och efter ett tag ligger allt fler saker där under. Allt ifrån monster och drakar till grus och smuts. Den lilla bulan har nu vuxit till ett helt berg. Ja, högen har blivit så pass stor att det knappt går att gå in i vardagsrummet längre.

En dag får dock barnet nog på berget i familjens hem och lyfter därför på mattan. Då börjar det äntligen hända oanade saker.

Det är svårt att se hur en så pass kort bok kan förmedla så mycket, men tro oss – det gör den!

Illustrationer och språk

Det raka språket och den galna historian kompletteras perfekt med Per Gustavssons uttrycksfulla illustrationer. Det blir en fin symfoni som väcker både tanke och diskussioner.

Beställ kostnadsfria böcker

Om du och ditt barn vill läsa fler böcker som är lika härliga som Under mattan, kan du med fördel beställa hem något av våra kostnadsfria bokpaket. Välj enkelt det paket som bäst stämmer överens med ditt barns ålder och vänta sedan tills de nya böckerna dyker upp i brevlådan!

Glöm inte heller att läsa våra tidigare artiklar där vi tipsar och recenserar fler spännande barnböcker som passar barn i alla åldrar.

2018-12-03T10:17:25+00:00